Gå direkte til indholdet
Udenrigsministeriet

SuomiFinland100: Finsk Film - Finlands Ambassade, København : Kulturkalender

FINLANDS AMBASSADE, København

Tlf. +45-3313 4214
E-post sanomat.kob@formin.fi
Dansk | Suomi | Svenska | facebook | 
Normal tekststørrelseStørre tekst
 

SuomiFinland100: Finsk Film

I anledningen af 100-året for Finlands selvstændighed præsenterer Cinemateket nogle af højdepunkterne i finsk film – fra den ambitiøse 1922-stumfilm ’Anna-Liisa’ til det dugfriske Cannes-hit ’Den bedste dag i Olli Mäkis liv’. Seriestart den 3. februar med instruktørbesøg og reception i Asta bar.

'Det hævdes, at der hverken findes humorister eller herrefrisører i Finland. Det sidste tror man gerne, men det første er i hvert fald løgn,' bemærkede Politikens Kim Skotte ved premieren på Aki Kaurismäkis Cannes-vinder 'Manden uden fortid' (2002).

Kaurismäki har siden 1980’erne været det største internationale navn i finsk film, men vores nordiske ’naboland’ kan se tilbage på en stor og varieret filmproduktion og har meget andet at byde på end Kaurismäkis lakoniske humor. Det vi gerne demonstrere med denne filmserie, der i anledning af 100-året for Finlands selvstændighed, præsenterer nogle af højdepunkterne.

Stumfilmperioden var politisk set den mest turbulente tid i Finlands historie, da kampen for selvstændighed, opnået i 1917, blev efterfulgt af en blodig borgerkrig. Men intet af dette afspejlede sig i landets filmproduktion, selv om samme periode var en guldalder i finsk litteratur, musik og billedkunst.

Finsk film var dog fra begyndelsen populær i hjemlandet, og selskabet Suomi-Filmi udsendte fra 1919 en række ambitiøse værker, herunder ’Anna-Liisa’ (1922), der var baseret på et skuespil af forfatteren Minna Canth, kendt for sin kamp for kvinders rettigheder. I de repressive 1930’ere var det store håb Nyrki Tapiovaara, der efter at have udsendt den klassiske ’Juha’(1937) hentede inspiration i Paris’ avantgarde-kredse til spion-thrilleren ’Stolen Death’ (1938), der udspiller sig i 1905, hvor Finland stadig var under russisk overherredømme. Tapiovaaras filmkarriere varede kun fire år (han døde som soldat under Vinterkrigen), men han fik stor indflydelse på efterfølgende generationer af finske filminstruktører.

’Den ukendte soldat’ (1955), instrueret af Edvin Laine, er uden sammenligning den største publikumssucces i finsk filmhistorie. Filmen følger en deling soldater under Fortsættelseskrigen (1941-1944) mellem Finland og Sovjetunionen. I programmet indgår endvidere detektivhistorien ’Inspector Palmu’s Error’ (1960), instrueret af Matti Kassila og betragtet som en af de bedste finske film nogensinde.

I 1960’erne startede den finske nybølge. Dens største succes var Mikko Niskanens, der med ’Skin Skin’ (1966) bragte en ny generation af unge skuespillere frem i rampelyset. Pirjo Honkasalo begyndte sin karriere i 1960’erne og har instrueret såvel dokumentar- som fiktionsfilm. Med sin nyeste film ’Betonnatten’ (2013) bekræfter hun til fulde, at hun er en af finsk films mest markante stemmer. At landet også kan byde på en række fremragende dokumentarfilm demonstrerer sauna-filmen ’Steam of Life’(2010) og ’Temples of Dreams’ (2015), der fortæller historien om finsk film- og biografkultur.

Finsk film har i de senere år genvundet sin popularitet på hjemmemarkedet med produktioner som Dome Karukoskis ’The Grump’ (2014), der solgte en halv million biografbilletter, og den nationale markedsandel er nu på omkring 30 procent. Og filmkunstens fremtid i De 1000 søers land synes at være i gode hænder hos f.eks. Juho Kuosmanen (’Den lykkeligste dag i Olli Mäkis liv’, 2016) og Selma Vilhunen (’Little Wing’, 2016).

Den finske filmserie åbner den 3. februar med ’The Grump’, instruktørbesøg og reception i Asta bar. Tak til Finnish Film Foundation (Jenni Domingo), National Audiovisual Institute (Tommi Partanen) og Finlands Ambassade. En særlig tak til filmhistoriker og kurator Antii Alanen for råd og vejledning ved sammensætning af filmprogrammet og bidrag til introduktionsteksten.
Jesper Andersen, programredaktør / Cinemateket


03-02-2017 19:00 - 28-02-2017 22:00

Arrangør
Det danske filminstitut

Sted
Cinemateket

Adresse
Gothersgade 55, København

Hjemmeside
Finsk Film

Print denne side

Opdateret 08-02-2017


© Finlands Ambassade, København | Information om hjemmesiden | Kontakt